Wonen blog

Voor de leukste ideeën

Houten kwaliteiten

2 min gelezen

Bron: www.houtdirect.nl

Massiviteit van het hout

Let er bij het sorteren van het hout op dat het een plank van authentiek massief hout is. Hardhout en zachthout zijn beide massief hout. Er kan echter een kans zijn dat een verrot hout is opgevuld en aangevoerd. De massieve houtsoorten zijn effectief bewerkbaar, d.w.z. een timmerman kan gemakkelijk spijkeren, schroeven, hameren, lijmen of knutselen zonder te worden aangetast door granen. Onregelmatige korrels, zoals spiraalvormig of in elkaar grijpend, mogen niet worden overwogen om meubels te maken.

Controleer het volgende om een ​​massief hout te identificeren:

  • Rechte, uitgelijnde, niet-gedraaide en stevige vezels
  • De richting van de ringen moet overeenkomen aan de rand
  • Schuur het hout als je niet kunt beslissen; schuren zal de vulstoffen of gevulde houtsnippers onthullen

Vuurbestendig

Vanwege de huishoudelijke en residentiële redenen, moet het hout dat je kiest uitsluitend bestand zijn tegen brand. De dichtere bossen hebben een hoger vermogen om het vuur te weerstaan ​​vanwege hun natuurlijke isolatie. Hardhout heeft daarom de voorkeur om keuken- en wasruimte kasten en vloeren voor te bereiden. Tegelijkertijd is zachthout slecht bestand tegen vuur.

Kracht

De sterkte van hout hangt af van hoeveel druk het uit alle richtingen kan weerstaan. Om dezelfde reden moet het hout ook het vermogen hebben om zijn vorm te behouden na een grondige behandeling of eventuele productieprocedures. De nerven in het hout volgen een uniforme richting. Dus tijdens het timmerwerk mogen het verkeerd uitgelijnde hameren en de andere belasting niet leiden tot breuken of lelijke scheuren. Walnoot, Teak, Merbau zijn sterke houtsoorten die veel worden gebruikt in Indiase loungemeubels.

Waterdoorlaatbaarheid

Omdat het een organische stof is, dringt water na verloop van tijd door de poriën van het hout. Het vocht schaadt de levensduur van het hout door het proces van verval. Het gekozen hout dient in grotere mate ondoorlatend te zijn.