Wonen blog

Voor de leukste ideeën

De verschillende soorten jaloezieën

2 min gelezen
aluminium jaloezie met zijgeleiding

Lees over de beste zonwering, bijvoorbeeld de aluminium jaloezie met zijgeleiding, heeft veel voordelen. Er is best veel keuze met de jaloezieën, maar allen zijn te omschrijven als enorm praktische raamdecoratie en zonwering wat mooi blijft.

aluminium jaloezie met zijgeleiding

Zonwering aan de buitenzijde is geweest

In feite is jaloezieën alles in één. Het is je vitrage tegen de inkijk, het overgordijn om te blinderen, en een zonnescherm die je ook kan laten schemeren. Vroeger was driedubbel ideaal, vitrage voor de ramen, overgordijnen naast de ramen, aan de buitenzijde een uitvalscherm maar die trend is weg en komt niet meer terug. Aan de buitenzijde van het pand zo’n zonnescherm zou niet meer kunnen, het zal door de luchtvervuiling snel zwart zien. Het is dus slim om te kiezen voor jaloezieën, en daarin heb je alle keuze. Je hebt de houten jaloezie van lindehout of bamboe, maar ook de aluminium jaloezie. Vroeger waren er enkel brede jaloezieën, later juist enkel smalle, maar nu is er keuze. Voor een groot raam is 50 mm mooi, voor een klein raampje of een ruit in de deur juist van die fijne van 25 mm breed. Speciaal voor vochtige ruimtes heb je de PVC jaloezie, en nogmaals als topper de aluminium jaloezie met zijgeleiding.

Met advies van de Europese Commissie

Het mooie als iets oud is, en het heeft zich bewezen, dat het dan door en door getest is. In Nederland valt het wel mee met allerlei veiligheidskeurmerken en testen maar in landen om ons heen zijn de onderzoekers streng. Het is daarom wel leuk als je leest om het touwtje om de jaloezieën te bedienen wat in te laten korten. Het is een advies van Europese Commissie, als er jonge kinderen zijn om dan het touwtje in te laten korten tot anderhalve meter boven de grond. In dezelfde ruimte lopen er vele elektriciteitskabels van de grond naar het stopcontact, aangezien daar nooit ongevallen mee gebeuren is het advies ver gezocht. Het gaat erom, aluminium jaloezie met zijgeleiding is niet alleen mooi en makkelijk, het is ook veilige raamdecoratie en zonwering.