Wonen blog

Voor de leukste ideeën

De werking van vloerverwarming

2 min gelezen
De werking van vloerverwarming

Shot of construction site in a loft where underfloor heating has just been installed, white pipes on grey mat

De werking en de voordelen van vloerverwarming

Door middel van vloerverwarming til je het wooncomfort van je woning meteen naar een hoger niveau. Het is ontzettend fijn om ’s ochtends uit je bed te stappen en een lekker warme vloer onder je blote voeten te voelen. Maar hoe werkt een vloerverwarming nu precies en wat zijn de voordelen ervan? In dit blog lees je er meer over!

Werking van vloerverwarming

Een vloerverwarming onder je voeten, werkt als volgt:
  • Je kiest eerst de gewenste kamertemperatuur
  • Daarna wordt met gas of elektriciteit het water in de verwarmingsbuizen verwarmt
  • Een verwarmingspomp pompt het water rond en een vloerverwarmingsverdeler zorgt ervoor dat dit water gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimtes in je huis
  • Door middel van een thermometer wordt het water op de goede temperatuur gehouden.

De eerste keer je vloerverwarming aanzetten

Wanneer je voor het eerst je vloerverwarming aanzet, merk je dat de vloer nog koel is. Het duurt een paar uurtjes voordat de warmte voelbaar is. Een vloerverwarming werkt dus niet zo snel als een klassieke verwarming/radiator.

Vloerverwarming en energiebesparing

Met een vloerverwarming kun je wel snel voor energiebesparing zorgen. Hoeveel energie je kunt besparen hangt af van de isolatie van je woning. Een goed geïsoleerde woning verliest namelijk minder warmte en zal dan ook minder energie nodig hebben om warm te blijven.

Tips voor gebruik

Het is natuurlijk wel zo fijn om te weten hoe je je vloerverwarming het beste gebruikt. Daarom geven we je hier een paar gebruikstips:
  1. 1. Zet je vloerverwarming nooit helemaal uit: Je kunt hem ’s nachts of overdag als je op het werk bent wel lager zetten. Het duurt namelijk erg lang voordat hij weer opgewarmd is.
  2. 2. Gebruik een programmeerbaar thermostaat: met een programmeerbaar thermostaat hoef je je vloerverwarming niet uit te zetten en stel je eenvoudig in wanneer je je vloerverwarming harder wil laten werken en wanneer je deze zachter wil zetten.
  3. 3. Stel de temperatuur per kamer in: met een thermostaat stel je makkelijk en snel de temperatuur per kamer in. We hebben het namelijk in de badkamer graag wat warmer dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. Wil je deze mogelijkheid graag? Ga dan altijd voor een vloerverwarming die deze optie ook daadwerkelijk heeft.

Meer weten?

Wil je naar aanleiding van dit blog meer weten over vloerverwarming? Stel al je vragen gerust via ons contactformulier. We helpen je graag