Wonen blog

Voor de leukste ideeën

Een korte geschiedenis van klokken

2 min gelezen

Klokken zijn iets dat we elke dag gebruiken. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe klokken zijn ontstaan? Vandaag bekijken we de korte geschiedenis van de tijdmeting, van de oude oorsprong tot de hedendaagse smartwatches. 

De eerste klokken: Zonnewijzers 

Klokken bestaan al veel langer dan je misschien denkt. De eerste klokken werden zonnewijzers genoemd, en ze dateren al van 3500 voor Christus! Deze zonnewijzers werden gemaakt van steen of hout en gebruikten de stand van de zon om de tijd aan te geven. Interessant is dat deze zonnewijzers zo nauwkeurig waren dat ze zelfs onderscheid konden maken tussen dag en nacht. 

Tip: Pendules – tafelklokken in moderne en klassieke uitvoeringen

De opkomst van mechanische klokken 

Zonnewijzers maakten uiteindelijk plaats voor mechanische klokken, die een paar grote voordelen hadden ten opzichte van hun voorgangers. Om te beginnen waren ze niet afhankelijk van zonlicht, zoals zonnewijzers, maar gebruikten mechanische klokken tandwielen, veren en andere machines om de tijd bij te houden. Hierdoor konden ze zowel overdag als ’s nachts werken, waardoor ze veel nuttiger waren dan zonnewijzers.  Mechanische klokken stelden de mensen ook in staat kleinere tijdsintervallen te meten, iets wat met zonnewijzers alleen onmogelijk was.  Het duurde echter tot de 16e eeuw voordat mechanische klokken in heel Europa algemeen verkrijgbaar werden, grotendeels dankzij verbeteringen in technologie en fabricageprocessen.  

Moderne klokken: Smartwatches 

Klokken zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, van polshorloges (of “smartwatches”) tot digitale displays aan de muur. Vooral dankzij de vooruitgang in computertechnologie en miniaturiseringstechnieken zijn deze digitale apparaten klein genoeg om om onze pols te dragen en toch krachtig genoeg om ze te gebruiken voor alles van het bijhouden van onze fitnessdoelen tot het controleren van onze e-mails onderweg! Nu de technologie zich steeds sneller ontwikkelt, wie weet wat voor geweldige functies we over een paar jaar op onze horloges zullen aantreffen?  

Uitgelicht: Digitale Klok Kopen: Digitale Wandklokken & LED klokken

Conclusie:  Zoals je ziet heeft de tijdmeting een lange weg afgelegd sinds de eerste versie als primitieve zonnewijzer zo’n 5000 jaar geleden! Van eenvoudige steengravures die door oude beschavingen werden gebruikt tot hedendaagse smartwatches vol hightech functies – klokken hebben in de loop der jaren zeker een lange weg afgelegd! We kunnen ons alleen maar voorstellen tot wat voor spannende nieuwe functies de consumenten van vandaag toegang zullen hebben als de technologie zich in de toekomst blijft ontwikkelen!