Wonen blog

Voor de leukste ideeën

Schouwveger van groot belang

2 min gelezen

Wanneer je een schoorsteen hebt, is een schouwveger van groter belang dat je misschien in eerste instantie zou denken. Je zal waarschijnlijk je schoorsteen niet zo snel aanwijzen als gevaarlijk object in je huis. Wat kan er nou gevaarlijk zijn aan een schoorsteen? Echter kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan, wanneer je je schoorsteen niet regelmatig laat nakijken door een schouwveger.

Koolmonoxide vergiftiging

De meeste mensen zijn wel bekend met het gas koolmonoxide en zijn dodelijke effecten. Het kleur en geurloze gas kost jaarlijks gemiddeld elf personen het leven. Daarnaast belanden er zo’n honderdvijftig mensen in het ziekenhuis elk jaar met een koolmonoxide vergiftiging. Dat we dus nog steeds met zijn allen hard moeten werken om dit te voorkomen, is wel duidelijk. Wanneer je je schoorsteen niet eens in de een of twee jaar laar reinigen en nakijken door een schouwveger, ontstaat er een grote kans dat er koolmonoxide ontstaat en je huis in gevoerd wordt. Als je niet op tijd actie onderneemt, kan dat dus heel gevaarlijk zijn. Vooral omdat je het meestal pas opmerkt, als het al te laat is.

Schouwveger voorkomt gevaar

Het ontstaan van koolmonoxide is slechts een van de gevaren die opspelen wanneer je je schoorsteen niet goed bijhoudt. De problemen ontstaan voornamelijk door verstopping van de schacht. Ongeacht op welke manier jij stookt, hoopt er teer en roet op in je schoorsteen. Bovendien kunnen er altijd onbedoeld objecten in de schacht komen. Hierbij kan je denken aan takken, blaadjes en zelfs vogelnesten, maar er kan ook per ongeluk een ongelukkig geschoten bal in terecht komen. Wanneer je schoorsteen niet goed functioneert, kan de hete lucht vlamvatten en kan dit vuur overslaan naar het huis zelf.

Laat nu de schouwveger langskomen

Voor een scherp tarief kan je bij Schouwonderhoud de beste schouwvegers vinden. Zij houden je schoorsteen schoon en kunnen advies geven omtrent extra maatregelen en reparaties/ Bovendien ben je door al deze gevaren niet gedekt door je verzekering, wanneer er niet aangetoond is, dat je schoorsteen regelmatig nagekeken wordt. De schouwvegers van Schouwonderhoud kunnen een dergelijk bewijs voor jou leveren.